5 tips om je keuken duurzamer te maken

24/08/2021

Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo moeilijk om je hart voor duurzaamheid ook door te trekken in je keuken. Dan hebben we het niet alleen over de aankoop van energie-efficiënte toestellen, maar ook over kleine aanpassingen.

Kies voor kwaliteit

Heb je je nieuwste pan voor een scherp prijsje op de kop kunnen tikken? Besef dan dat de kwaliteit van het product waarschijnlijk minder goed is. Een duurzame keuken begint bij het kiezen van het juiste kookgerei. Kies voor stevig materiaal zoals roestvrij staal. Het is de investering meer dan waard als je weet dat een kwalitatieve kookset generaties lang meegaat.

Ruil plastic voor glas

Waarom kiezen voor plastic voorraadpotten, als er ook glazen exemplaren bestaan? Die staan niet alleen mooier in je voorraadkast, ze zullen - in tegenstelling tot wat vaak gebeurt bij plastic - geen geurtjes of smaken van de producten overnemen. Een win-winsituatie, dus!

Ga voor natuurlijke schoonmaakproducten

Sommige kuisproducten die je in de supermarkt koopt, bevatten tal van agressieve chemicaliën. Door met die producten aan de slag te gaan, breng je die chemicaliën niet alleen in huis, je geeft ze ook de mogelijkheid om in onze waterwegen te belanden.

Probeer dus zelf eens een schoonmaakproduct te maken. Meer dan wat witte azijn, zout, zuiveringszout en citroen heb je vaak niet nodig!

Composteer

Velen onder ons gooien onder andere de schil van hun groenten en fruit bij het restafval. En dat is zonde, want uit die schil kan weer nieuw leven ontstaan. Maak de cirkel dus rond en start met composteren. Dat is niet alleen een fijn project om met je kinderen op te starten. Ook de grond in je tuin zal je dankbaar zijn!

Let op je waterverbruik

Laat je onbewust de kraan lopen wanneer je bijvoorbeeld je handen afdroogt? Besef dan dat je veel kostbaar water zomaar door de gootsteen wegspoelt. Draai de kraan dus bewuster open, en vooral ook toe. Er bestaan zelfs tal van opzetstukjes die je op je keukenkraan kan plaatsen en die de waterstraal verkleinen. De moeite om eens te proberen!